Artă fotografică realizată de Simona Andrei prin intermediul programului de inteligență artificială Midjourney. Provocator, nu?
Trăim într-o lumă în care inteligența artificială e din ce în ce mai prezentă în viețile noastre. De la aplicații pe telefon, la tot felul de aplicații industriale, IA face pași mici și siguri. Nici nu bănuiești acum că ai un dialog cu o aplicație de IA atunci când pălăvrăgești cu Siri. Pare doar o convenție, știi că zis „Hey, Siri” și că ai iPhone-ul în preajmă. Altminteri... La fiecare an și jumătate se dublează puterea de procesare (computing power) a planetei. Oare cum va fi peste zece ani? Încercați să vă imaginați, dacă puteți, câte dintre task-urile noastre zilnice vor fi preluate de IA, de la shopping, la dating, ca să mă exprim așa.
Artă produsă de IA? E artă sau pur și simplu tehnologie?... Mai mult, toată lumea se laudă zilelele astea pe Facebook cu selfie-uri produse de Lensa AI... 😊 Cui îi aparțin drepturile de autor atunci când rețelele neuronale visează, iar noi, oamenii, doar alegem care vis al lor se potrivește așteptărilor noastre artistice?
Iată câte întrebări...
Alături de Simona Andrei s-au aflat:
Doru Căstăian, Ionel Boboc, Andrei Velea, artiști, filosofi și IT-iști.
Veți avea mai multe întrebări și, poate, o imagine (ceva) mai adecvată despre lumea în care trăim.
IA va fi din ce în ce mai prezentă în viețile noastre, așa că vă propun să ne acomodăm și cu ideea că IA produce ceva ce noi, oamenii, putem numi ARTĂ.