Conversație de seară

Litere și femei
Intitulat Litere și femei, evenimentul face parte dintr-un proiect amplu, de întâlniri bilunare, moderate de George Matei. Unul sau mai mulți invitați, din varii domenii, iau parte la o discuție cu temă anunțată. Întâlnirea are loc marți, o dată la două săptămâni, în grădina MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, în formula unui eveniment interactiv, cu public numit generic: Conversație de seară.
Prima temă este dedicată feminității și literaturii, încadrându-se în evenimentele organizate de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, dedicate, pe tot parcursul săptămânii, locului social pe care femeile îl ocupă în societatea de azi.
Reamintim că săptămâna 8 – 12 mai 2023 este consacrată egalității de șanse între femei și bărbați.
Invitate: Roxana Ruscior (scriitoare), Elisabeta Mihalcea (vicepreședinte CJ Giurgiu), Ramona Mihăilă (prof. univ.).
Moderator: George Matei
Organizatori: Asociația Creatorilor de Ficțiune, revista Ficțiunea OPTm, Muzeul Național al Literaturii Române, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Ramona Mihăilă este director Cabinet Secretar de stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați și profesor universitar dr. la Universitatea Creștine Dimitrie Cantemir, București, unde predă cursuri de literatură, scrieri feminine, studii de gen. În cadrul universității a înființat Institutul de Studii de Gen și a coordonat proiecte internaționale. Este autoare și (co)-editoare a 25 de cărți și peste 250 de articole. A fost profesoară invitată la Arizona State University, cercetătoare pentru instituții internaționale, beneficiară de granturi pentru participarea la conferințe. Este expertă în Studii de gen și expertă EURAXESS la Comisia Europeană. Este redactor executiv al revistei Journal of Research in Gender Studies, New York. Este militantă pentru egalitatea de șanse și combaterea violenței de gen, concept pe care le-a susținut la ONU în cadrul Comisiei Statutului Femeii, martie 2023.

Roxana Ruscior (n. 1982, București) este scriitoare și absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București, Roxana a lucrat 15 ani în presă, apoi în agenții de PR și de marketing online. Este pasionată de astronomie, medicină, istorie și psihologie. A început să scrie la vârsta de 12 ani, mai întâi piese de teatru, apoi și proză. A debutat editorial în anul 2013, cu romanul Armata Domnului, inspirat dintr-un eveniment real: răpirea unor jurnaliști români în Irak. A urmat romanul SF Un nou Pământ (2021. Colaborează la revista Ficțiunea OPTm.

Elisabeta Mihalcea – vicepreședinte CJ Giurgiu, inginer, pasionată de literatură.

George Matei, student la Facultatea de Litere din București, departamentul de Științele Comunicării. Este pasionat de literatură și teatru. A moderat discuții cu Doina Ruști, Ioana Pârvulescu și Maia Morgenstern. Pe viitor, își dorește să se specializeze în domeniul PR-ului cultural.