Premiile Ficțiunea

Acordate de revista Ficțiunea OPTm si Asociația Creatorilor de Ficțiune (ACF)

Ediția I - 2022

Pe larg, în Adevărul

Câștigătorii premiilor FICȚIUNEA/2022

 

 

În seara de 8 iunie, ora 19, a avut loc gala de decernare a Premiilor FICȚIUNEA, acordate de revista „Ficțiunea OPTm” și de Asociația Creatorilor de Ficțiune. Deși fusese programată să se desfășoare pe Plaja Neversea, din cauza condițiilor meteorologice, gala a avut loc în sala „Jean Constantin”, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret și a beneficiat de sprijinul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”  și al Consiliului Județean.

 

Au fost acordate trei premii FICȚIUNEA

- Premiul Ficțiunea pentru cel mai creativ artist vizual a fost acordat lui Bogdan Farcaș  - pentru rolul Florin Iespas, din lungmetrajul Neidentificat (r. Bogdan Apetrei).

- Premiul Ficțiunea pentru cel mai creativ scriitor a fost acordat lui Liviu G. Stan - pentru romanul Salamandre, Litera, bpc, 2021.

- Premiul Ficțiunea pentru personalitatea artistică a anului a mers la Horațiu Mălăele, recompensat pentru implicarea în numeroase zone ale ficțiunii (film, teatru, carte, desen).

Reamintim că nominalizații sunt selectații din propunerile făcute de membrii Asociației Creatorilor de Ficțiune în colaborare cu revista „OPT motive”.

Juriul a fost constituit din Doina Ruști - scriitoare, Adriana Irimescu - actriță, Andrei Boncea - producător de film.

 

„Cred cu tărie în arta hibridă, într-o nouă formă de expresie care a început timid de trei decenii încoace. Între literatură, artele plastice, film sau muzică au crescut treptat teritorii de graniță, din ce în ce mai întinse, pregătite să-și declare autonomia. Filmul de artă, clipurile artistice, pictura tematică, muzica bazată pe text sau pe o temă literară, poezia ca manifestare vizuală, numeroasele forme ale artelor spectacolului, micro-ficțiunile, flash-ul literar, „instalațiile” simbolice, adeseori bazate pe literatură, reinterpretarea spațiului exterior prin varii modele, de la filmările cu dronă, mixate pe impresii tematice, la ingenioasele informații animate sau la imaginile parodice, care au umplut netul etc. totul tinde spre o schimbare majoră a sensului creației. Ne aflăm în plină epidemie creativă. Gândiți-vă doar  la milioanele de clipuri  (testimoniale sau simple înregistrări cu telefonul), în care un om a simțit nevoia de a-și împărtăși imaginarul casnic, și vă veți afla în centrul expansiunii. Toate aceste schimbări și mai ales diversificarea actului creativ au dus la apariția Asociației Creatorilor de Ficțiune (ACF), care aduce alături scriitori, actori, artiști plastici, cineaști, regizori, critici și cronicari din domeniul ficțiunii, fotografi, creatori de concepte artistice, oameni capabili să creeze sau să ia parte la o creație colectivă etc.

 Pentru început am stabilit trei premii: unul pentru creația vizuală, care include forme de manifestare prin imagine, de la clipul video la vloguri, dans sau teatru, în ideea că toate aceste creații au o latură pronunțat vizuală; altul pentru arta scrisului cu tendințe de a migra spre alte arte și un premiu pentru personalitatea anului.

Desigur intenția noastră este aceea de a mări numărul de premii. Această primă ediție este doar începutul unei mișcări, la care sunt invitați să ia parte toți cei care cred în arta hibridă.

 În principiu, orice membru al asociației poate face propuneri, iar creatorii propuși pot intra pe lista nominalizaților. Juriul va fi întotdeauna compus doar din 3 persoane. Mi se pare absurd să mimăm obiectivitatea aducând oameni mulți, de cele mai multe ori anunțați în ultimul moment, pentru ca până la urmă să hotărască tot o singură persoană, autoritatea ocultă ori rețeaua nevăzută. Cred sincer că e nedreaptă situația de nominalizat. Nominalizatul e un om adus să dea greutate celui care ia premiu. Cum totul este subiectiv în lume, am decis ca listele cu nominalizații să fie suficient de lungi. Fiecare om de pe acea listă merită premiul. Pentru fiecare categorie va hotărî un singur om, justificându-și public alegerea, prezentând calitățile fiecărei opere/persoane nominalizate.”

Doina Ruști

 

 

 

 

 

NOMINALIZĂRILE la premiile FICȚIUNEA/2022

Cel mai creativ artist vizual

 

Cel mai creativ scriitor

 

Premiul Personalitatea artistică a anului: